Ιταλικά

italy-1411360_1920

Η ιταλική γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών και ομιλείται από περίπου 70 εκατομμύρια ανθρώπους κυρίως στην Ιταλία. Στην Ελβετία τα ιταλικά είναι μια από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες και απαντάται περισσότερο στα Ελβετικά καντόνια του Γκριτζιόνε και του Τιτσίνο. Είναι επίσης επίσημη γλώσσα του Σαν Μαρίνο, όπως και βασική γλώσσα του κράτους του Βατικανού.

Συχνά ακούμε το «una faccia una razza» και ποιός μπορεί να το αμφισβητήσει,  αφού αρκεί ένα ταξίδι στην Ιταλία για να διαπιστώσει κανείς τις ομοιότητες με τον γειτονικό λαό. Ζούμε, καταναλώνουμε, σκεφτόμαστε και εκφραζόμαστε ιταλικά πολύ περισσότερο από ό,τι ίσως φανταζόμαστε. Η Ιταλία ήταν πάντα για την Ελλάδα μία πύλη: στην κουλτούρα, στην Ευρώπη, στην επιχειρηματικότητα, στη μόδα, στη γαστρονομία, στον υλικό αλλά και στον πνευματικό πολιτισμό.

Αν θέλαμε, λοιπόν, να συνοψίσουμε τους λόγους που αξίζει σήμερα να μάθει κανείς ιταλικά, αυτοί θα ήταν οι παρακάτω όπως ακριβώς τους αναφέρει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών:

Eίναι η γλώσσα του πολιτισμού. Γνωρίζοντάς τα σημαίνει ότι έχεις πρόσβαση σε μία λογοτεχνική κληρονομιά μεγάλης σημασίας για την ευρωπαϊκή ιστορία, σε πολύ αξιόλογα ανθρωπιστικά και επιστημονικά κείμενα, στην ιταλική θεατρική και μουσική παραγωγή, την όπερα, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Eίναι η γλώσσα των σπουδών. Είναι πολλοί οι σπουδαστές που αποφασίζουν να φοιτήσουν στα Ιταλικά Πανεπιστήμια, στις Ακαδημίες και στις Βιβλιοθήκες μας.

Eίναι γλώσσα εργασίας. Επιχειρηματίες, επενδυτές, τεχνικοί, εργάτες, εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με τον ιταλικό βιομηχανικό και βιοτεχνικό κόσμο και τις υπηρεσίες στην Ιταλία που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας.

Και μιλώντας Ιταλικά η επίσκεψη στη χώρα μας και το φιλόξενο κόσμο της γίνεται μία πραγματική χαρά ανάμεσα στην πόλη της τέχνης και στις φυσικές ομορφιές της.