Διακοπές και επανάληψη στα αγγλικά; Κι όμως, γίνεται!

15 Ιουνίου. Τους δίνεις τα «ενδεικτικά» τους. Τραγουδάτε χαρούμενα. Κατασκευάζετε αποχαιρετιστήριες κάρτες. Φωνάζετε όλοι μαζί στο τέλος «HAVE A GREAT SUMMER!» Βγαίνουν έξω με τα τσαντάκια ανά χείρας, με προσωπάκια που ακτινοβολούν από χαρά. «Καλοκαίρι!» τα ακούς να φωνάζουν. Σε πλησιάζουν οι μαμαδομπαμπαδογιαγιάδες- «πρόσεχε Γιωργάκη το δρόμο», «μη ξεχάσεις το μπουφάν σου Μαρία» και όλα όσα ακούς σε κάθε έξοδο όλη τη χρονιά. Απλώς τώρα, είναι η τελευταία φορά για φέτος. Έπειτα σηκώνεις τα μάτια και βλέπεις την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των γονέων. «Λοιπόν, τους δώσατε κανένα φυλλαδιάκι για το καλοκαίρι; Ξέρετε, να μη τα ξεχάσουν…».

Παρ’ όλο που κατανοώ την ανάγκη των γονιών να εξασκηθούν τα Αγγλικά που με τόσο κόπο μάθαιναν τα παιδιά τους όλη τη χρονιά, δε μπορώ παρά να κουνήσω το κεφάλι αρνητικά. Είμαστε στην εκπαίδευση πολλά χρόνια. Όσες φορές έδωσα «φυλλάδιο για το καλοκαίρι», υπήρχαν δύο πιθανές εξελίξεις στις 20 Σεπτέμβρη.

Α. Το φυλλάδιο μαγικά «χάθηκε», «ξεχάστηκε στο χωριό», «το πήρε ο αέρας στο πλοίο» – true story-.

Β. Το φυλλάδιο έχει συμπληρωθεί περίπου μισή ώρα πριν το πρώτο μάθημα, με λυμένες μόνο τις ασκήσεις πολλαπλής επιλογής (με τη γνωστή μέθοδο παντού βάζω το C) και οι υπόλοιπες ασκήσεις άλυτες – «δεν καταλάβαμε τι έπρεπε να κάνουμε κυρία».

Lesson learned λοιπόν, και έπειτα από τόσες αρχές χρονιάς γεμάτες νεύρα «Καλά, εγώ τι κάθισα να σας ετοιμάσω τις ασκήσεις μέσα στο καλοκαίρι» κλπ, πλέον η μόνη μορφή επανάληψης που προτείνω στους μαθητές αλλά και στους αγχωμένους γονείς τους, είναι το internet. Ούτως ή άλλως, τα παιδιά όλων των ηλικιών σήμερα είναι άκρως εκπαιδευμένα και προσαρμοσμένα στην τεχνολογία. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να τους δείξουμε τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες και εφαρμογές και να τα αφήσουμε να τις εξερευνήσουν λέγοντάς τους πως πρόκειται για παιχνίδι.

 

  1. Ιστοσελίδες

Η πρώτη – και προσωπικά αγαπημένη- ιστοσελίδα είναι του British Council. Η ιστοσελίδα είναι ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά, περιλαμβάνει ιστορίες, δραστηριότητες, τραγούδια, παιχνίδια και ακόμη και μίνι φόρουμ για παιδιά. Η εγγραφή είναι δωρεάν και το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσει ο γονιός το email του, έχοντας έτσι και πρόσβαση στο τι ακριβώς κάνει και γράφει το παιδί. Εκτός από τα προφανή οφέλη – επανάληψη βασικών στοιχείων όπως the alphabet, colours, numbers, clothes κλπ, τα παιδιά μπορούν να απαντάνε στο forum κάτω από τις ασκήσεις και έτσι να βλέπουν και απόψεις συμμαθητών τους από όλον τον κόσμο. Συνιστάται κυρίως για μικρότερες ηλικίες, καθώς τα μεγαλύτερα από Δ’ Δημοτικού παιδιά μπορεί να το βρουν παιδιάστικο.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα είναι το www.gamestolearnenglish.com που περιέχει διαφορά κλασικά παιχνίδια όπως η κρεμάλα ή παιχνίδια με κάρτες δίνοντας έμφαση σε διάφορα skills. Έτσι, θα βρείτε παιχνίδια γραμματικής, λεξιλογίου ή ακόμα και phrasal verbs και μπορείτε να αφήσετε τα παιδιά σας να κάνουν επανάληψη χωρίς καν να το καταλάβουν! Ενδείκνυται για επίπεδα από Β senior και πάνω.

  1. Videos

Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ενισχύσει την ακουστική ικανότητα και την προφορά, το Youtube ήταν και θα είναι πολύτιμος σύμμαχος. Μέσω των τραγουδιών τα παιδιά δε καταλαβαίνουν ότι μαθαίνουν, ενώ η αυτοματοποίηση που προσφέρει το τραγούδι σε συνδυασμό με την οπτικοακουστική ενίσχυση, μπορεί να κάνει θαύματα. Εξ’ άλλου, έχω παρατηρήσει πως φαινόμενα που κάλπαζαν παλαιότερα όπως το «ειμπισιντιιεφτζιειτσαιτζει» – να ξέρουν δηλαδή παπαγαλία κάτι χωρίς να κατανοούν τι λένε- μειώνεται σημαντικά μέσω των video, αφού τα παιδιά ακούνε και βλέπουν ταυτόχρονα σε τι αντιστοιχεί το φώνημα που εκφέρουν. Για μικρές ηλικίες έως 10 ετών θα προτείνω το κανάλι Super Simple Songs όπου έχει γίνει εξαιρετική δουλειά τόσο σε επίπεδο ποιότητας video όσο και σε επιλογή τραγουδιών.

Μια ακόμη αξιόλογη ιστοσελίδα με video που μπορεί να ταιριάξει και σε μεγαλύτερους μαθητές ή ακόμη και σε γονείς, είναι η EnglishCentral. Εκεί υπάρχουν videos χωρισμένα ανά επίπεδο, ενδιαφέροντα και ηλικιακή ομάδα, με υπότιτλους και διαδραστικά στοιχεία επάνω – για παράδειγμα τις άγνωστες λέξεις, στις οποίες δίνεται ορισμός στα αγγλικά – τα οποία είναι είτε σε μορφή cartoon είτε αυθεντικών πηγών.

  1. Εφαρμογές

Για τους λάτρεις των εφαρμογών, το British Council προσφέρει αρκετές δωρεάν για εξάσκηση συγκεκριμένων ικανοτήτων. Ενδεικτικά θα αναφέρω το GREAT videos, όπου υπάρχουν video σε συγκεκριμένα θέματα και ερωτήσεις μετά ή το Johnny Grammar Word Challenge με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής σε γραμματικά φαινόμενα και ορθογραφία. Η εφαρμογή PixWords επίσης έχει επιλογή για αγγλική γλώσσα, όπου δίνεται μια εικόνα και τα γράμματά της ανακατεμένα και ο χρήστης θα πρέπει να βρει τη λέξη. Ωστόσο, η συγκεκριμένη εφαρμογή προτείνεται σε μεγαλύτερα επίπεδα καθώς σταδιακά γίνεται ιδιαίτερα απαιτητική!

Θα ευχηθώ σε όλους καλό καλοκαίρι και θα ήθελα να θυμίσω στους γονείς πως η καλύτερη επανάληψη, κατά τη γνώμη μου, θα γίνει οργανωμένα από τους καθηγητές το Σεπτέμβρη, εφ’ όσον βέβαια τα παιδιά είχαν αρκετό χρόνο να ξεκουράσουν το μυαλό τους στη διάρκεια του καλοκαιριού!

 

Ξανθή Κερατζάκη

Καθηγήτρια Αγγλικών – Ειδική Παιδαγωγός

ΕΚΠΑ Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία

APD Learning Difficulties and Behaviour Problems

MA Special Educational Needs